Сръбският президент Александър Вучич посрещна днес френския си колега Еманюел Макрон с хляб и сол на белградското летище "Никола Тесла", предаде Танюг.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е дошъл в Белград, за да обърне нова страница, да потвърди приятелството и да гради нови партньорства със Сърбия.

"Искаме заедно да отворим нова страница", каза Макрон на летището, където с президента Александър Вучич откриха плоча по повод официалното започване на работите по модернизация на летището, която ще бъде изпълнена от "Ванси еърпортс".

Той напомни, че 18 години нито един френски президент не е посещавал Сърбия, което по думите му е прекалено дълъг период. "По време на визитата ще говорим за общото ни минало, но и за бъдещето", каза още той.

Снимка: EPA

Макрон честити на сръбския народ победата на Новак Джокович на Уимбълдън, като отбеляза, че мачът е бил голямо спортно предизвикателство и че сръбският народ има защо да се гордее с победата.

"Очакваме много в бъдеще", заяви на свой ред сръбският президент Вучич на Макрон и подчерта, че възстановяването на приятелството между двете страни не би било успешно без упоритостта и енергията на Макрон и желанието на Франция да се върне на Балканите.

"Това е само началото на нашето сътрудничество", написа Вучич в "Инстаграм".

Снимка: EPA

Президентският самолет на Макрон кацна на летището, ескортиран от три МиГ-а на сръбската армия. Той  бе посрещнат и от френския посланик Фредерик Мондолони, както и от служители на френската компания "Ванси Еърпортс", която е концесионер на белградското летище.

Френският президент пристигна в Сърбия без съпругата си Брижит. Заедно с него пътува и делегация от френски бизнесмени.