Френският президент Еманюел Макрон призова информация за случаите на сексуален тормоз по света да достигат до властите първо, а не до социалните мрежи. Това изказване той направи в Швеция, където в момента също се вихри огромен скандал с обвинения в сексуален тормоз.

Преди дни около 2000 шведски музикантки публикуваха отворено писмо, в което разкриват за стотици случаи на сексуален тормоз и изнасилвания в музикалните среди в страната.

„Сипещите се в социалните мрежи разкрития за сексуален тормоз са срам, Швеция не прави изключение”, коментира Макрон.

По думите му когато създавал движението си във Франция направил сондаж за мнението на хората, като много от тях посочили именно сексуалния и социален тормоз като най-голям проблем на френското общество.

„Трябва да водим този публичен дебат, но наред с това не бива той да замества правосъдието. Публичният дебат не бива да осъжда отделни хора, защото понякога се оказва, че твърденията са верни, но понякога – не”, коментира Макрон.

Той призова всички жертви на сексуален тормоз да отидат първо в полицията, където да подадат жалба и да поискат закрила, за да може случаите да се насочат към правосъдието.

На официалното събитие шведският премиер също заяви, че е потресен от разкритията на музикантките. „Никой не допускаше какви са измеренията на проблема. Трябва да се работи в училищата, за да разберат младите мъже какво означава да си мъж. Мъжът не извършва агресия над жените, а ги уважава”, коментира той.