Френският президент Еманюел Макрон заяви, че правителството му планира да запише правото на аборт в конституцията, за да го направи "необратимо", предаде „Франс 24“.

В онлайн публикация Макрон посочва, че през следващата седмица ще бъде представен проект на Държавния съвет, най-висшият административен съд на Франция, с оглед включване на правото на аборт в конституция до края на годината.

„През 2024 г. правото на жените да абортират ще стане необратимо“, заявява той.

Съобщението идва след обещанието на Макрон от Международния ден на жената 8 март, което се разглежда като отговор спрямо отмяната на федералните права за аборт в САЩ миналата година.

Преразглеждането на конституцията във Франция изисква или референдум, или одобрение от поне три пети от членовете на двете камари на парламента, обединени в Конгрес. Повечето конституционни промени в следвоенна Франция са одобрени с гласуване в Конгреса.

Прекратяването на бременност е декриминализирано във Франция през 1975 г. и оттогава законите последователно са насочени към подобряване на условията за аборти, по-специално чрез защита на здравето и анонимността на жените, както и чрез намаляване на финансовата тежест на процедурата за жените.

Проучване на общественото мнение от ноември 2022 г. установи, че 89% от анкетираните подкрепят допълването на правата за абортите в конституция. Според данни на правителството миналата година във Франция са извършени 234 000 аборта.