Френският президент Еманюел Макрон е написал миналата седмица писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане пленарните сесии от този месец отново да се провеждат в Страсбург, въпреки пандемията от коронавирус, предаде Франс прес.

Ваша е отговорността да осъществите без отлагане връщането към нормалното и от октомври да се възобновят пленарните сесии на ЕП в Страсбург, обърнал се Макрон към Сасоли, пише днес излизащият във френския град в. "Дерниер нувел д'Алзас".

Той се аргументирал, че здравната ситуация в Страсбург със сигурност е трудна, но в Брюксел е също толкова трудна.

Потърсени от АФП за коментар, сътрудници на Сасоли казаха, че се подготвя отговор на писмото от 23 септември и че се очаква двамата с Макрон да се срещнат лично в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Заради пандемията от коронавируса евродепутатите от 7 месеца не са стъпвали в пленарната зала в Страсбург и заседават в Брюксел.

Пленарната сесия в Страсбург, предвидена за периода 14-17 септември, беше преместена в Брюксел заради обявяването на източния френски департамент Ба Рен и елзаския град Страсбург за рискова "червена зона".

Въпросът сега е дали сесиите, които трябва да се проведат от 5 до 8 октомври и от 19 до 22 октомври, може да се състоят в столицата на Елзас.

Освен за връщане на евродепутатите в Страсбург, в писмото си Макрон предлага и създаване на "компенсаторни механизми", като "удължаване на сесиите през следващите месеци" и използване на заседателната зала във френския град за стартиране на работата на Конференцията за бъдещето на Европа.

Съгласно европейските договори Европейският парламент е базиран в Страсбург, където годишно обичайно се провеждат 12 пленарни сесии от по три дни и половина.

През останалата част от времето евродепутатите обаче пребивават в Брюксел, което от години дава повод за полемика. Всяка промяна в европейски договор обаче изисква одобрението на всички страни членки, отбелязва Франс прес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!