Европейският съюз трябва да се реформира или ще се изправи пред заплахата от фрекзит. Това заяви кандидатът за френски президент Еманюел Макрон в интервю за Би Би Си.

Коментарът на проевропейския центрист идва само седмица преди решителното гласуване в неделя, когато Макрон ще се изправи срещу крайнодясната си съперничка за поста на държавен глава – Марин льо Пен. Според социологическите проучвания в момента Макрон има преднина с около 20%.

„Аз съм проевропеец, по време на тези избори непрекъснато съм защитавал европейската идея и европейските политики, защото съм убеден, че те са от изключителното значение за френския народ и за мястото на страната ни в глобализацията”, заяви Макрон.

По думите му е важно следващият френски президент да се вслуша в думите на народа си и да чуе неговото недоволство от „дисфункцията на ЕС”, който се нуждае от задълбочени реформи.

Макрон добавя, че ако той позволи ЕС да продължи да работи както досега, това би било предателство.

 

Лидерът на „Национален фронт” Льо Пен обещава, че ако победи на изборите, ще проведе референдум за френското членство в Евросъюза. На първия тур на изборите тя спечели подкрепа от провинцията и от някои бивши промишлени региони с обещанията за възстановяване на контрола върху границите на Франция и твърди действия срещу имиграцията.

Използвани са материали на БГНЕС