Протестите срещу полицейското насилие в Македония ще продължават, докато исканията на протестиращите не бъдат изпълнени. Това съобщи пред "Плус инфо" Александър Нешковски, чийто брат Мартин Нешковски бе убит през 2011 г. по време на празненствата за победата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Вчера в западната ни съседка се състоя мощен антиправителствен протест, след като стана ясно, че премиерът Никола Груевски, шефът на спецслужбите Сашо Миялков (негов братовчед) и вътрешният министър Гордана Янкуловска са се опитали да прикрият извършителя на престъплението, който е полицай.

Тежковъоръжени полицаи използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат демонстрантите в центъра на Скопие. Днес, освен в столицата, протест ще има и в Битоля.

Разкритията за убийството на Нешковски направи опозиционният лидер от СДСМ Зоран Заев, който през последните седмици съобщава за различни корупционни схеми на най-високо ниво в Македония. Той твърди, че Груевски е разпоредил подслушването на хиляди граждани в разрез със закона.

Прокуратурата на свой ред го обвини, че е използвал незаконни СРС-та и информация от чужди разузнавания, за да рекетира политици и общественици. Проправителствените медии в страната видяха „Сорос” и опит за преврат във вчерашните събития.

Днес изтъкнати македонски политици, представители на научните среди и общественици учредиха Гражданското сдружение за диалог с гражданите "Има бъдеще", предаде БГНЕС.

„Ще работим активно да направим страната ни добре уредена правова държава, в която всички ние се развиваме свободно в условията на демократично общество, плурализъм, пазарна икономика и евро-атлантическа ориентация”, заяви председателят на организацията Владимир Лазаревик, който допълни, че тя е отворена за всеки, който споделя идеите й – без значение от етнос и религия.

"За съжаление при сегашното положение, Македония няма шанс да еволюира в правова държава. Положението се влошава от ден на ден. Страхуваме се, че дори можем да загубим статута си на страна кандидат-член за ЕС"., сподели изтъкнатият македонски учен проф. Йове Кекеновски.