„Какъвто и да е Вучич, но се появи на св. Трифон на Табановце и донесе първите ваксини за македонците. Нито ЕС, нито българите, нито гърците, никой друг. Къде са ваксините, които обеща "братът" Бойко за братята македонци? Онези, за които здравният министър Венко Филипче специално пътува до София и за които премиерът Зоран Заев предварително благодари "за братската помощ".

Това пише журналистът Любиша Георгиевски в своя коментарна статия македонския вестник „Слободен печат“.

Авторът казва, че за добросъседство не са нужни договори, а готовност да се помогне с обикновени неща в момент, когато те са нужни на приятеля, на „брата". Според Николовски "вождът от Белград" е дал урок на България, че трябва още много да работи върху дипломацията и геостратегията.

"Вучич все повече се налага като балкански лидер, от когото мнозина в региона могат да учат как се води политика. Не трябва да го обичаш, но не можеш да не го уважаваш", заключава авторът.

„Слободен печат“ съобщава, че ваксинацията в Северна Македония ще започне на 17 февруари.

Според вестник "Вечер" до 14 февруари над 43 хиляди граждани са се регистрирали за имунизация срещу коронавирус чрез мобилното приложение "Ваксинация", което беше активирано в сряда, а други над 13 500 - чрез личните си лекари.

Министерството на здравеопазването потвърди, че първо ще бъдат ваксинирани здравните работници и хората над 70 години. В неделя първите 4680 от предвидените 8000 ваксини на „Пфайзер“ бяха предадени на премиера Зоран Заев от сръбския президент Александър Вучич. Към средата на месеца се очакват и 200 хиляди дози китайска ваксина на „Синофарм“. Очакват се и допълнителни дози „Пфайзер“, договорени директно с компанията, както и ваксини от системата КОВАКС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!