Северна Македония подписа договор с китайската фармацевтична компания „Синофарм“ за доставката на 200 хил. ваксини срещу коронавирус от Китай, съобщи БТА. Очаква се доставката да се осъществи този месец, детайлите по сделката са конфиденциални. От македонското здравно министерство уточняват само, че ваксините от Китай трябва да пристигнат на летището в Скопие.

Изработен е подробен план за транспортирането на ваксините до складовите инсталации, операторите и разположения в Скопие здравен център, както и планове за дистрибуция на ваксините до имунизационните кабинети и за практическото извършване на ваксинациите.

Миналата седмица здравните власти в западната ни съседка потвърдиха, че съществуват условия за съхранение на цялата пратка от „Синофарм“. Ваксините на китайската компания трябва да се съхраняват при температура от 2 до 8 градуса по Целзий и се доставят в готови спринцовки, което улеснява поставянето им.

Ваксините на „Синофарм“ ще бъдат достъпни за всички граждани, като приоритет ще имат рисковите групи. Службите по обществено здраве ще работят на две смени, за да осигурят максимален дневен темп на ваксинирането.