Американският медиен магнат Майкъл Блумбърг заяви, че напуска демократичната първична надпревара и вместо това подкрепя водещия Джо Байдън за Белия дом.

"Преди три месеца влязох в надпреварата за президент, за да победя Доналд Тръмп. Днес напускам надпреварата по същата причина - за победа над Доналд Тръмп, защото ми е ясно, че оставането ми в надпреварата би затруднило постигането на тази цел", каза той.

Бившият кмет на Ню Йорк похарчи стотици милиони долари за кампанията си досега, но не успя да спечели нито един от 14-те щата в Супервторника - най-важният ден от предварителните избори за демократите.

Победител е Джо Байдън. На предварителните избори за кандидат на Демократическата партия той получи подкрепата на 9 от 14 щата, където се гласува едновременно.

Най-добре представящият се досега кандидат-президент Бърни Сандърс спечели в най-големия щат – Калифорния, както и в Юта, Колорадо и Върмонт.

В подкрепа на бившия вицепрезидент Байдън гласуваха оцветените в червено големи щати като Тексас, Северна Каролина, Вирджиния.

Така след Супервторника Байдън има подкрепата на 402 делегатски гласа за номинацията за кандидат-президент, а Сандърс – 314.

„Ние трябва да победим Доналд Тръмп и ще го направим, но няма да бъдем като него. Не може непрекъснато да водим междупартийни войни“, каза Джо Байдън.