Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Лондон за среща с британския премиер Борис Джонсън, който го приветства в градината на премиерската резиденция на „Даунинг стрийт“ 10 за среща на открито.

Премиерът отбеляза шеговито, че мерките за физическо дистанциране не са знак за дипломатическо или политическо дистанциране.

Снимка: Reuters

Помпео пристигна броени часове, след като Великобритания прекрати споразумението за екстрадиция с Хонконг и блокира продажбите на оръжие за бившата си територия в отговор на наложения там от Китай строг закон за националната сигурност.

Китайският посланик във Великобритания Лю Сяомин предупреди в „Туитър“, че Лондон трябва „да понесе последиците от нанесените от него вреди на двустранните отношения“ и определи новата мярка като груба намеса на Великобритания във вътрешните работи на Китай.

Помпео ще обсъди с Джонсън начините за справяне с нарастващата мощ на Китай само седмица, след като Лондон забрани в британската мобилна мрежа от пето поколение да се използва оборудване на китайската компания „Хуауей“. Според Държавния департамент на САЩ на срещата ще бъде дискутирано и американско-британското споразумение за свободна търговия.

Снимка: Reuters

При посещението си Помпео ще се срещне също с висши членове на Консервативната партия и с външния министър Доминик Рааб.