Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви затварянето на посолството и на консулските служби на неговата страна в САЩ. Преди това той скъса дипломатическите отношения с Вашингтон, признал опозиционера Хуан Гуайдо за временен венецуелски президент.

"Реших да отзова целия дипломатически персонал и да затворя нашето посолство и нашите консулски служби в САЩ", каза Мадуро по време на церемония във Върховния съд. Мадуро се зарече да остане на власт и каза, че няма конституционни основания за неговото отстраняване.

Междувременно стана ясно, че САЩ са поискали официално да се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията във Венецуела.

Русия се противопоставя на подобно заседание заради един "вътрешен за Венецуела въпрос", който не заплашва международния мир и сигурност.

От неправителствената венецуелска организация "Венецуелски наказателен форум" обявиха, че в хода на протестите срещу режима на Николас Мадуро в периода 21-23 януари във Венецуела са били задържани около 330 души.

Според друга неправителствена организация – Център за наблюдение на гражданския конфликт,  за четири дни на протести и размирици са загинали 26 души.

Канада пък се готви да е домакин на среща на страните от Групата от Лима, на която да се обсъди кризата във Венецуела, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници. Срещата може да е през февруари или март в Торонто. Групата наброява 14 държави от двете Америки.

*Използвани са материали на БТА