Мадрид поиска от Каталуния ясно да заяви дали обявява независимост или не. На сесията си снощи регионалният парламент подписа декларация за независимост, но отложи обявяването й за по-късно.

След извънредно заседание на правителството тази сутрин премиерът Мариано Рахой обеща да действа „предпазливо и отговорно” през следващите дни. Една от възможностите, наричана „ядрена опция”, е като крайна мярка националният парламент да отнеме автономния статут на Каталуния.

Такова решение може да бъде взето или не в зависимост от отговора на властите в Барселона. Ако каталунският лидер Карлес Пучдемон потвърди, че обявява независимост на региона, Мадрид ще му даде допълнителни три дни, за да преосмисли решението си.

Ако това не се случи, ще бъде задействан член 155 от конституцията, позволяващ на испанското правителство да отнеме автономията на Каталуния. 

„Това искане предхожда всички необходими мерки, които правителството може да предприеме в съответствие с член 155 на конституцията, и има за цел да гарантира на гражданите сигурността и яснотата, които този толкова важен въпрос изисква”, отбеляза Рахой.