67-ата Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) одобри резолюция, с която призовава за незабавното връщане на Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна, съобщава украинското министерство на енергетиката.

Министърът на енергетиката Херман Галущенко подчерта, че в резултат на безпрецедентните военни престъпления на Русия срещу обекти на цивилната енергийна инфраструктура украинската енергийна система е в доста трудно положение. Продължават ежедневните целенасочени атаки срещу енергийни съоръжения и мрежи, а Русия е унищожила Каховската ВЕЦ. 

"На 67-ата Генерална конференция на МААЕ 69 държави подкрепиха резолюцията за ядрената безопасност в Украйна. Резолюцията беше предложена от Канада, Финландия и Коста Рика", съобщава министерството. 

Галущенко подчерта, че енергийната стратегия на Украйна до 2050 г. предвижда възстановяване на енергийния сектор с помощта на най-съвременни технологии, укрепване на стабилността на системата и осигуряване на енергийната сигурност на Украйна и на Европа.

В резолюцията се отправя призив към Москва "незабавно да изтегли целия военен и друг неоторизиран персонал" от централата и обектът да бъде предаден "под пълния контрол на компетентните украински власти в съответствие със съществуващия лиценз, издаден от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна", добави министерството.

Освен това МААЕ изразява загриженост, че Руската федерация не се е вслушала в предишните призиви на управителния съвет на организацията незабавно да прекрати всички действия срещу и в ядрени обекти в Украйна и да изтегли военния си и друг персонал от Запорожската АЕЦ.

От МААЕ са категорични, че значението на ядрената и физическата сигурност по време на мирното използване на ядрени съоръжения и материали при всякакви обстоятелства, включително по време на въоръжен конфликт.