Действащият президент на Беларус побеждава на състоялите се днес избори за държавен глава, събирайки 79,7 процента от подадените гласове, сочат резултатите от екзитпол по поръчка на телевизия "Мир", цитирани от ТАСС. Екзитполът е проведен от Младежката лаборатория за социологически проучвания БКМО.

Снимка: EPA

Главната опозиционна кандидатка Светлана Тихановская събира 6,8%. Останалите претенденти събират съответно: 2,3 на сто за Ана Канопацкая, 1,1 на сто за Андрей Дмитриев, 0,9 на сто за Сергей Черечен. Против всички кандидати са гласували 9,2 на сто от явилите се пред урните.

По-рано ЦИК на Беларус обяви, че към 18:00 ч. са гласували 79% от вписаните в избирателните списъци, което валидира изборния резултат, защото изискването е да гласуват повече от половината избиратели.
Изборите започнаха пет дни по-рано и интересно е, че 41,7 на сто от гласоподавателите се възползваха от тази възможност.

ЦИК обяви в 20:00 ч., че гласуването е приключило. Малко по-късно обаче шефката на ЦИК Лидия Ермошина съобщи, че в столицата Минск още има опашки пред някои избирателни секции и "докато всички там не гласуват, секциите явно няма да затворят". Тя нарече това провокация от страна на опозицията, която призова гражданите да отидат да гласуват вечерта.

 
 
 
View this post on Instagram

Когда мы едины , мы непобедимы #minsk

A post shared by Дмитрий Рогач (@dimarogach) on

Сътрудници на правоохранителните органи затвориха за пешеходци площад "Независимост" в Минск, където са намира Домът на правителството и Централната избирателна комисия, съобщава кореспондент на ТАСС. Малко по-късно агенцията съобщи, че се е стигнало до сблъсъци между специалните части ОМОН и 300 младежи, излезли на протест заради прогнозните изборни резултати, в центъра на беларуската столица.