Лондончани почетоха жертвите на терора с бдение и минута мълчание. Пред кметството на британската столица те казаха "не" на страха два дни след терористичния акт на лондонския мост. 

Гняв и скръб обединиха лондончани 48 часа след поредното кърваво нападение на Острова. Стотици хора от различни раси и религии се събраха, за да кажат не на терора. 

„В събота аз обучавах пастори, които помагат на хора в нужда и им казах -никога не знаете какво ще се случи. И малко след 10 часа чух по новините какво се е случило в Лондон. Иска ми се да мисля, че тези атаки поне ще намалеят малко”, коментира пастор Майк Фрийман. 

„Ние сме от Лондон, искаме да сме солидарни, да застанем рамо до рамо с други лондончани. Освен това сме и мюсюлмани, тези хора извършиха атаки в името на религията, а ние искаме да кажем на света, че тероризмът няма религия”, категоричен е имамът Абдул Кудуз Ареф. 

Кметът на Лондон Садик Хан призова за спокойствие и сила. Той каза пред множеството, че заедно, тази вечер лондончани показват как ще се „изправят срещу тези ужасни атаки.” Като кмет на Лондон искам да кажа нещо на терористите - ние ще ви победим, вие няма да спечелите. Аз съм горд британски мюсюлманин и вие няма да извършвате тези ужасни деяния от мое име”, заяви той.

С три атаки за три месеца британците започват да възприемат терористичните нападения като новата неизбежна реалност. 

От 2013 г. службите за сигурност във Великобритания са осуетили 18 подобни по мащаб атаки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!