От полунощ британската столица Лондон минава в най-високото ниво на риск от COVID-19. Тази мярка се налага след драстичното увеличаване на новите случаи на заразени с вируса. 

Забраняват се контакти с хора на закрито, но магазините за стоки от първа необходимост, фитнес залите и фризьорските салони остават отворени при строги правила за безопасност.

Затварят се барове, пъбове, кафенета и ресторанти, кина, театри и заведения за забавления на закрито. Всичко това идва на фона на няколко десетки хиляди ваксинирани и новината, че има мутация на вируса.

Снимка: БГНЕС / EPA

Здравният министър Мат Ханкок заяви, че новата мутация на коронавируса се разпространява изключително бързо в югоизточната част на страната, и е част от причината за новите мерки. 

Новината за затварянето точно преди Коледа породи крайни реакции. Въпреки че националният локдаун беше отменен преди 10 дни, заради добрите резултати, в отделни райони на Лондон ръста на новозаразени достигна 70 на 100. 

А системата на правителството за ограничения беше разкритикувана от кмета на Лондон. ,,Лондон ще е преминал от ниво 2 на ниво 3, а следващата седмица ще бъде на ниво 0, а след това обратно на ниво 3. Това няма смисъл", заяви кметът Садик Хан. 

Според правителството в периода 23-27 декември гражданите в цяла Великобритания, независимо в коя степен на ограничения се намират, ще могат да се срещат на закрито с членове на до две други домакинства. Това вече породи опасения на специалисти от нов бум на заразени след празниците. 

Лoндoнcкият район „Гринуич“ cтaнa първият в Aнглия, кoйтo пoиcкa oт вcички училищa нa нeгoвa тeритoрия дa зaпoчнaт онлайн oбучeниe, зaрaди вce пoвeчe увeличaвaщитe ce cлучaи нa зaрaзявaния c СOVID-19.

На този етап правителството отказва да разреши подобно нещо и заплаши със санкции, като припомни, че има ясни указания училищата да останат отворени.