Великобритания съобщи, че води спешни разговори със своите съюзници за „силна международна реакция” на клането в сирийския град Хула. Вчера войскови части са използвали тежки оръжия, за да завземат града, при което са загинали над 100 души, включително и деца.

„Ние се консултираме с нашите съюзници за силна международна реакция, включително в Съвета за сигурност на ООН, ЕС и агенциите на ООН по човешките права”, каза външният министър Уилям Хейг.

„Нашият основен приоритет е даването на пълна оценка на това ужасяващо престъпление и бързи гаранции, че отговорните ще бъдат намерени и наказани”, допълва той.

Министър Хейг призова сирийския режим да спре всички военни операции в съответствие с мирния план, договорен от пратеника на ООН Кофи Анан.

Вместо това обаче от него се отказа и Сирийската свободна армия, съставена главно от дезертьори.

Опозиционерите заявиха, че вече не се чувстват задължени да спазват ангажимента си към плана на Анан, ако ООН не предложи незабавно решение, което да сложи край на насилията на режима.

Президентът Башар ал Асад "се възползва от плана Анан, за да продължи с кланетата", посочват те.

Убийствата в Хула стават "пред очите на наблюдателите на ООН", се казва още в комюникето, което призовава международната общност да "обяви провала на плана Анан".

Преди това Сирийската свободна армия призова "приятелските страни" да извършат "въздушни удари" срещу силите на президента Башар ал Асад след престъплението в Хула.