По повод днешното официално честване на 94-ия рожден ден на британската кралица Елизабет Втора Би Би Си предлага няколко любопитни факта за Нейно Величество:

- Кралица Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г., но по традиция обикновено празнува през втората събота на юни, когато времето във Великобритания е по-подходящо за официални чествания.

- На мястото в Лондон, където е родена Нейно Величество, понастоящем има китайски ресторант. За любопитните остава загадката дали кралицата някога го е посещавала.

- Приблизителният ръст на кралица Елизабет Втора е 163 сантиметра.

- Всеизвестно е, че любимите кучета на кралицата са от породата корги. За времето си като монарх Нейно Величество е имала над 30 коргита.

- Първото си корги - Сюзан, бъдещата кралица получава като подарък за 18-ия си рожден ден през 1944 г.

- Колкото до останалите животни, Елизабет Втора официално притежава всички китове и делфини във водите около Великобритания.

- Схващането, че Нейно Величество притежава и всички лебеди във Великобритания е погрешно. В действителност нейна собственост са само екземплярите от вида Ням лебед, обитаващи части от река Темза.

- Кралица Елизабет Втора е почитателка на шотландските фолклорни танци. Всяка година, когато се оттегля в имението си Балморал в Шотландия, тя организира специални балове за съседите си, управата и персонала на имението и членовете на местната общност.

- Първият футболен мач, на който присъства кралица Елизабет Втора, е финалът на първенството през 1953 г., когато "Блекпул" побеждава "Болтън Уондърърс" с 4 на 3. Топката, използвана по време на мача, по-рано през тази година беше продадена на търг за над 5000 лири.

- Улиците, кръстени на Елизабет, са 237.

- Ликът на кралицата е изобразяван върху монети в минимум 35 различни страни и е запазен дори в някои държави, които вече не са нейно владение. По този показател Елизабет Втора държи рекорда за жив монарх.

- Иновациите и технологията не са чужди на кралица Елизабет Втора. Тя изпраща първия си имейл през 1976 г. от британска военна база.

- Първия си туит Нейно Величество изпрати през 2014 г.

- Кралица Елизабет Втора е "участвала" в каскада в стил Джеймс Бонд. Всъщност двойничка на Нейно Величество скача с парашут на церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., преди истинската кралица да заеме мястото си на стадиона.