На днешния ден във Великобритания отбелязват официалния рожден ден на кралица Елизабет II. За първи път от близо 70 години парадът по повод събитието, което се отбелязва всяка втора събота на юни няма да се състои заради пандемията.

Снимка: Reuters

Кралицата е родена през 1921 г., а на 21 април навърши 94 години. Традицията е обаче от времето на крал Чарлз II - през 18 век. От тогава се празнува и официален рожден ден заради хубавото време.

Снимка: Reuters

Обичайно това е едно от най-зрелищните събития в Лондон. Парад от близо 1300 гвардейци и 200 коня и емблематично прелитане на самолети над Бъкингамския дворец

Тази година парадът в Лондон е отменен заради COVID-19 и денят беше отбелязан с кратка военна церемония в двора на най-стария кралски замък на Острова.

Снимка: Reuters

Кралицата беше посрещната от салюти във вътрешния двор на крепостта Уиндзор от малка група военни, които ѝ отдадоха чест, спазвайки изискванията за социална дистанция. На 20-минутната церемония нямаше гости и членове на кралското семейство.

Снимка: Reuters

Кралицата е в изолация в замъка от началото на пандемията, като единствената ѝ публична поява беше по време на участието и в конференция за социална грижа с помощта на видеоконферентна програма.