Нова конспирация - този път в литературата. Нобеловият лауреат Орхан Памук писал книгите на Елиф Шафак, спекулират турски медии. Какво казват фактите?

Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Слуховете за авторството на различни произведения са толкова стари, колкото и самото писмено слово. Достатъчно е да споменем името на най-прочутия драматург Уилям Шекспир и в съзнанието ни веднага изникват поне десет имена, за които се предполага, че са истинските автори на неговите пиеси. Сред тях са графът на Ексекс и дори самата кралица Елизабет I. Според друга версия Шекспир изобщо не е мъж.

Елиф Шафак все още е в топ 5 на най-продаваните автори у нас и в Турция. А славата ражда и много митове. Никой все още не знае първоизточника на слуха, че Елиф Шафак е псевдоним на Орхан Памук. Най-безспорното доказателство, че тя съществува е интервюто на Мариан Евгениева с нея при посещението й у нас.

„Конфликтите са навсякъде, животът се движи чрез конфликти и мисля, че писателите винаги са интересуват от тези конфликти, защото искаме да погледнем задълбочено в нещата, не само на повърхността, но отвътре”, казва турската писателка.

И Елиф Шафак, и Орхан Памук са били в България и с това слагаме край на конспирациите за тяхното съществуване. Срещаме се и с още един човек, които познава турската писателка и е работел с нея по време на преводите на книгите й на български език.

Надежда Шопова не само се е срещала, но и работи с Елиф Шафак и нейните редактори.

Конспирациите от света на литературата не свършват дотук. Авторката  на "Да убиеш присмехулник" Харпър Ли избягва всякаква публичност години наред. Това е и единствената й публикувана книга някога. Познанството й с Труман Капоти дава повод за твърденията, че той е написал класиката "Да убиеш присмехулник".

Труман Капоти подписва копие на "Хладнокръвно" за Харпър Ли