Президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се обявиха за по-твърди и по-ясни мерки срещу нелегалната миграция от Африка към Европа.

На среща на високо равнище в Париж с участието и на африкански лидери Меркел заяви, че Европа има "хуманитарна отговорност" да води битка с нелегалната миграция и с трафикантите, които трупат печалби от отчаянието на мигрантите, предаде Асошиейтед прес.

Снимка: Reuters

Европейските и африканските лидери обсъдиха заселването на мигрантите от Африка, които отговарят на критериите за получаване на убежище в Европа, но Меркел подчерта, че европейските страни трябва ясно да определят кой бяга от войни и насилие и кой от бедност.

Френският президент Макрон призова за по-ефективни действия срещу нелегалната имиграция и за увеличаване на помощта на Европа за африканските страни, за да могат да подобрят икономиките си и да спрат трафика на мигранти.

Снимка: Reuters

Макрон предложи да бъде определяно на териториите на Нигер и на Чад кой има право на убежище, съобщи Франс прес. Процедурата според плана му ще се извършва в безопасни зони под наблюдението на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Идентификацията ще се прави въз основа на списъци на комисариата и ще се отнася до мигранти, които вече са били идентифицирани от комисариата и живеят в тези транзитни страни. Това според френския президент ще помогне да се избегне предприемането на рисковани пътувания през Средиземно море от кандидатите за убежище.

Снимка: Reuters

За целта ще е необходимо сътрудничество в сигурността и правосъдието и може да се наложи понякога военно присъствие на място, за да се избегне ново струпване на хора и засилване на потока на мигранти към Либия, където лагерите за бежанци и без това са пренаселени.

Снимка: Reuters

Президентът на Чад Идрис Деби Итно заяви, че въпросът с имиграцията може да се реши единствено чрез развитие.

"Фундаменталният проблем остава икономическото развитие, необходими са ресурси", каза Деби, който настоя също за решаване на политическата криза в Либия, през която минават десетките хиляди мигранти, желаещи да стигнат в Европа.

В обща декларация след срещата си, лидерите изтъкнаха необходимостта процесът за даване на убежище на "особено уязвими мигранти" да започва на териториите на Чад и Нигер.

Те обявиха, че планират "мисии за закрила" в африканските страни в сътрудничество с агенциите на ООН за бежанците и миграцията.

Процедурата ще позволи на желаещите убежище в Европа да имигрират законно, ако фигурират в списък, предоставен от Върховния комисариат на ООН за бежанците и регистриран от властите в Нигер и Чад.

Наред с това европейските лидери се споразумяха да помогнат на Чад и Нигер за подобряване на граничния контрол за спиране на нелегалната миграция.