Лидерите на страните от Европейския съюз обсъдиха миграционния натиск и брекзит на неформална среща в Малта. В нея участва и българският президент Румен Радев.

В рамките на форума той е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата са разменили мнения по актуалния дневен ред на Евросъюза и са обсъдили предстоящата официална визита на българския държавен глава в Германия.

На Европейския съвет всички лидери са се обединили около позицията, че въпросите в сферата на сигурността и отбраната са общ приоритет и са постигнали съгласие за увеличаване на отделяните средства за сигурност и отбрана.

„Европа търси как по най-добрия начин да защити своето бъдеще. Без гарантиране на сигурността не можем да мислим за икономически ръст, за по-висока заетост и за увеличаване на благосъстоянието на гражданите”, посочи президентът. 

Румен Радев беше категоричен, че срещата на върха в Рим по повод 60-годишнината от подписването на Римските договори трябва да се превърне в демонстрация на единството на ЕС около неговите ценности и солидарност.

„Европейските лидери трябва да докажат, че имат решимостта да се обединят около обща стратегия, която да защити интересите на Европа и да осигури мир и просперитет”, посочи президентът.

По думите на държавния глава това означава да бъде демонстрирана и солидарност с държавите от външните граници на ЕС, които не трябва да бъдат оставяни да се справят сами с миграционната криза.