Лидери от Централна и Източна Европа обсъждат как да направят Европа по-силна. Във форума участва и българският президент.

На срещата в хърватския град Дубровник са представени трите балтийски държави, Вишеградската четворка, както и Австрия, Словения, Хърватия, Румъния и България.

Росен Плевнелиев заяви, че страната ни подкрепя развитието и свързването на икономиките и инфраструктурата на тези държави по оста "Север-Юг".

Това ключово регионално сътрудничество се нуждае от навременна политическа подкрепа и решителни действия, за да бъдат държавите от Централна и Източна Европа по-устойчиви и конкурентоспособни в рамките на Европейския съюз, заяви държавният глава.

Според президента Плевнелиев трябва да се търсят нови ефективни начини на сътрудничество в сферите на енергетиката, транспорта, дигиталните комуникации и търговията, ако искаме държавите на Черно, Адриатическо и Балтийско море да се развиват в стабилен, демократичен и проспериращ регион и да имат силен глас в ЕС.

"Недостатъчно развитата инфраструктура е основна пречка пред нашето икономическо развитие", добави държавният глава и призова завършването на настоящите и инициирането на нови инфраструктурни проекти да бъде във фокуса на регионалната политика. "В това свое начинание трябва да използваме европейските инструменти за развитие на икономиките и гарантиране на повече инвестиции и нови пазари", напомни Росен Плевнелиев.

Енергетиката в региона трябва да бъде развита в съответствие с общоевропейската енергийна политика", категоричен беше президентът. "Трябва да изградим единен либерализиран енергиен пазар в рамките на ЕС и всички държави членки да говорим с един глас в областта на енергийната политика с външните си партньори", каза още Росен Плевнелиев и отличи напредъка на България и положените усилия за изграждането на интерконекторни връзки със съседите ни Гърция и Румъния.

Президентът потвърди отново подкрепата на България за ускоряването на процеса на европейска интеграция на Западните Балкани.