Нови декларации на Запада, че няма да признае резултатите от организираните от Русия референдуми в окупираните територии на Украйна. Окупационните сили в четирите области обявиха победа броени часове след края на вота.

Сепаратистите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики и поставените от Москва власти в окупираните части на Херсонска и Запорожка области, обявиха над 98% одобрение за присъединяването към Русия.

„Мечтаехме за това през 2014 години и действахме, правейки история“, каза Денис Пушилин, ръководител на самопровъзгласилата се ДНР.

По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН украинският президент Зеленски настоя за действия срещу Москва. 

„Русия трябва да бъде изключена от всички международни организации. Необходими са и нови, строги глобални санкции“, заяви украинският президент.

Съединените щати ще внесат в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, осъждаща фиктивните допитвания, а Европейският съюз категорично зави, че няма да признае вота. Възможно е по време на речта си пред парламента в петък, руският президент Владимир Путин да съобщи официално анексирането на териториите.