Тъжно е, че чуждите дипломати в Мианмар напоследък са се фокусирали върху толкова малко от проблемите на страната. Това заяви в официално обръщение фактическият лидер на страната, бивш дисидент и носител на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи, цитирана от световните агенции.

Десетки хиляди мюсюлмани рохинги избягаха в Бангладеш заради страх от репресии от страна на правителствените войски и паравоенни формирования, съставени от будисти. Изповядващите исляма в щата Ракхайн нямат статут на граждани на Мианмар и са обвинявани в екстремизъм, докато те твърдят, че са жертва на етническо прочистване.

Вътре в страната хората са предимно на страната на правителството.

"Ние сме млада и крехка демокрация, изправена пред много проблеми", отбеляза тя. Според нея не е имало конфликти или военни "операции за прочистване" в Ракхайн след 5 септември, така че не е ясно защо мюсюлманите бягат: „Ние сме обезпокоени от данните за голям брой мюсюлмани, устремили се към границата. Искаме да да разберем защо става това, да поговорим с тези, които избягаха, и с онези, които останаха в страната”.

Су Чжи обяви, че правителството е готово да организира пътуване на международни наблюдатели в Ракхайн. По-рано Мианмар не допусна чуждестранни представители в региона.

Днешното й изявление беше произнесено на английски език и излъчено по държавната телевизия. В него лидерът на страната не спомена нито веднъж не спомена наименованието на етноса на бягащите мюсюлмани.

Правозащитници разкритикуваха изказването и го нарекоха „заравяне на главата в пясъка”.