Руските и киргизките власти разкриха самоличността на предполагаемия атентатор от метрото в Санкт Петербург.

Атентаторът е 22-годишният Акбаржон Джалилов. Той е роден в Киргизстан. Живял е в Петербург.

bTV разполага с документ, че той е карал автомобил и в момента този автомобил се издирва.

Генетичен материал от този човек е намерен и на втората раница, в която също беше открита бомба и обезвредена.

Заподозреният Джалилов е стоял до вратата близо до средата на взривения вагон. Според руски медии той е имал връзки със сирийските бунтовници. Глобяван е за паркиране и затова сега издирват колата му.Очевидци продължават да публикуват кадри от момента на взрива.

Взривът под земята вчера уби 14 души и рани 49. Основната версия е, че крървавата баня е дело на терорист-камикадзе.

Задействаното взривно устройство е с мощност 200 – 300 грама тротилов еквивалент. Било е пълно с гайки и пирони, за да нанесе възможно най-големи поражения.

Машинистът на влака - 50-годишният Александър Каверин, чул експлозията по време на движение, но продължил към станцията съгласно инструкциите при извънредна ситуация.

„Свързах се с диспечера, съобщих за ситуацията. Започнаха да пристигат неразбираеми съобщения, защото всички говореха едновременно. Реших да продължа. Нямах време да се страхувам”, разказва Каверин.

С тези действия машинистът намалява опасността за пътниците и ускорява евакуацията.

Повечето от жертвите са руски граждани. Четирима от загиналите са чужденци – от Узбекистан, Беларус, Таджикистан и Латвия.

Една от жертвите е известната петербургска майсторка на кукли – Ирина Медянцева. 48-годишната жена пътува в метрото заедно с една от дъщерите си, която трябвало да изпрати до автобуса за Новгород.

Сред жертвите има и студенти. 22-годишният казахстанец Максим Аръйшев от Икономическия университет се качил в метрото след лекции.

Сред жертвите няма български граждани.

В Санкт Петербург от днес е обявен тридневен траур.