ДНК тест разкри, че умиращ мъж, който твърди, че е един от най-търсените престъпници в Япония, е казвал истината. Сатоши Киришима прави признанието си през януари. Той казва на полицията, че иска да посрещне смъртта си с истинското си име.

Вече е установено, че 70-годишният мъж наистина е Киришима - член на въоръжена група, която стои зад няколко смъртоносни атентата срещу компании в столицата на Япония през 70-те години на миналия век. При един от тях, насочен към сграда на Mitsubishi Heavy Industries, осем души загиват, а над 160 са ранени.

Киришима е заподозрян, че е помогнал да се заложи и взриви самоделна бомба, която унищожава част от сграда в Токио на 18 април 1975 г. Инцидентът не взема жертви, посочва Би Би Си.

Според обвиненията мъжът е участвал в четири други атаки, извършени от групата. Двама други нейни членове са осъдени на смърт за участието си в атаки.

Не е ясно как Сатоши Киришима е останал на свобода толкова дълго - лицето му е върху плакати в цяла Япония. От десетилетия снимките на дългокосия 20-годишен студент с очила са окачени пред полицейските управления в страната. Смята се, че той е единственият член на групата, който никога не е бил залавян от полицията.

И въпреки че образът му е широко разпространяван, съседите на Кирошима остават шокорани, че мъжът, когато са срещали ежедневно, е търсеният престъпник.

„Изглеждаше спокоен и сериозен човек, макар и с тенденции да свири на китара в стаята си след няколко напитки“, коментират те.

Киришима, който е променил името си на Хироши Учида, 40 години е живял в град Фуджисава.

Преди смъртта си, той съобщил на полицията, че е работил в строителна компания. Той не е имал нито шофьорска книжка, нито здравна застраховка, когато се появил в болницата, търсейки лечение за рак в терминален стадий. В този момент той разкрил истинската си самоличност, след което служителите сигнализирали на полицията.

Според разследващите Киришима разказал подробности както за семейството си, така и за Източноазиатския антияпонски въоръжен фронт. Той също така отричал някои от обвиненията, съобщават японските медии.

Говорител на полицията в Токио потвърждава пред АФП, че ДНК тест доказва твърденията на пациента за самоличността му.

Органите на реда ще разследват дали някой е помагал на Киришима да остане незабелязан през цялото време, посочва Kyodo News.