Лидерите в Европейския съюз одобриха новата инвестиционна програма за стимулиране на икономичесикя растеж на последната за тази година среща в Брюксел.

Планът на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер начерен „Европейски фонд за стратегически инвестиции” предвижда за три години капиталовложенията да достигнат 315 млрд. евро. В момента те са на едни от най-ниските си нива - под 70 млрд. евро. В плана са заложени реформи и създаването на пътна карта за привличане на инвеститори.

След срещата председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че обществените средства не достигат, задлъжняването е 60-90% от БВП, обществените разходи са близо 50% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

„В Европа се сблъскваме с кризи, с провал в инвестициите, затова искаме да действаме, така че чрез новото им насърчаване да постигнем нов икономически растеж и да мобилизираме публичините и частни фондове, да повишим броя на работещите и да намалим нивата на безработицата”, заяви Юнкер.

Европейският съюз е амбициран да подпише споразумение за трансатлантическото партньорство със САЩ до края на 2015 г. Това се посочва в заключителните изявления от последната среща на върха между държавните глави и правителствените ръководители. Представители на Евросъюза и на САЩ ще се срещнат през февруари следващата година във Вашингтон за следващия кръг преговори по сделката. Очаква се подобно сътрудничество да добави 100 млрд. евро към БВП на ЕС.

Лидерите обсъдиха и стратегията си към Русия. Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск тя трябва да бъде твърда и отговорна, защото само така може да бъде решена кризата в украйна.

На срещата на върха не бе взето решение за нови санкции срещу Русия, но бяха одобрени мерки спрямо Крим. Забраняват се европейски инвестиции в района.