Стотици полицаи издирват стрелеца, който уби най-малко 22-ма души в САЩ, а други 50 успя да рани. Мъжът е открил огън в близост до боулинг зала и ресторант в Луистън, щата Мейн. Двете локации се намират на около 10 минути с кола една от друга.

Службата на шерифа в окръга съобщава, че стрелецът е на свобода и се издирва, като публикува негови снимки. На тях се вижда въоръжен мъж с брада и кафяв пуловер.

Снимка: Ройтерс

До момента разследванията показват, че най-вероятно това е 40-годишният Робърт Кард – въоръжен и опасен.

Заподозреният е инструктор по използването огнестрелни оръжия, който е бил обучен от американската армия в град Сако, Мейн. През лятото на 2023 г. той е бил настанен в център за психично здраве, където е заплашвал, че ще извърши стрелба на място.

Снимка: Ройтерс

Полицията сподели и снимка на бяло превозно средство, предполага се, че предната му броня е боядисана в черно. Молбата е всеки, който го разпознае, да се свърже с полицията.

Били Кук – жителка Луистън, коментира пред Би Би Си, че след масовите стрелби целият град е бил блокиран. Разбира за нападенията, след като си тръгва от публично събитие в сряда вечерта.

Снимка: Ройтерс

Цялото ми пътуване до вкъщи беше съпровождано от непрестанни сирени и хеликоптери. Никога не съм чувала такова озвучаване. Организират се полицаите от целия щат, идват и от други щати. Просто е някаква лудост. Съзнанието ми не обработва това, което се случва“, споделя Кук, която успява да се прибере вкъщи, където се чувства в безопасност.

По време на стрелбата Райли Дюмон и семейството ѝ са в боулинг залата. 11-годишната ѝ дъщеря участва в детска лига по боулинг, когато изстрелите започват. Тогава бащата на момиченцето, който е пенсиониран полицай, притиска семейството им в ъгъла.

„Лежах върху дъщеря си, а майка ми лежеше върху мен“, споделя Райли пред ABC news.

Тя е видяла как трима-четирима души са били застреляни.

Снимка: Ройтерс

Никъл Уайман Арел минава покрай боулинг по време на стрелбата. Пред Си Сн Ен тя коментира, че е видяла човек, който бил целият в кръв. Не знае обаче дали от наранявания. По това време Никъл е с малката си дъщеря.

„Тя опреде определено беше уплашена. Започна да плаче и каза: „Толкова е страшен светът, в който живеем, мамо“, споделя жената.

Когато се прибират у дома, заключват къщата си.

„Сенниците ни са пуснати, прозорците - затворени, а вратите – заключени. Изключили сме повечето вътрешни светлини и гарантираме, че никой няма да напусне дома ни“, споделя жената.

Снимка: Ройтерс

Луистън е вторият по население град в Мейн, в който живеят повече от 38 000 души. Градът е близо до границата с Квебек, Канада, и има от населението му е френскоговорящо.

Президентът Джо Байдън е разговарял с губернатора на Мейн, сенатори, конгресмени и е предложил пълна федерална подкрепа след атаката.

Училищата в областта днес ще останат затворени. Открит е център за хората, които имат въпроси за състоянието на свои близки. Свидетелите на случилото се са в шок. Органите на реда призовават местните жители да останат заключени в домовете си.

Снимка: Ройтерс

Жена разказва пред Portland Press Herald, че е била в супермаркет, когато от високоговорител в магазина са предупредили за активния стрелец и всички входно-изходни врати са заключени.

Служител им донесъл няколко стола, на които да седнат, докато пристигне полицейски служител.

Снимка: Ройтерс

След това клиентите са напускали един по един и светлините на магазини са заглушавани, докато го затворят напълно.