Летището норвежкия град Берген за кратко беше затворено днес, след като жители забелязаха поне един дрон в района, заявиха властите, цитирани от "Асошиейтед прес".

Това е станало в 4:15 часа сутринта. Норвежката армия и държавната летищна компания "Авинор" са били уведомени. Малко по-късно е имало и съобщения за още дронове.

"Може да има и наблюдения, които да са свързани с друго явление, например метеорологично", каза говорителят. "Не сме сигурни дали става дума за един или повече дронове, но сме сигурни, че е имало поне един", заяви говорител на полицията.

Въздушното пространство е било затворено. Летището се намира близо до главната норвежка военноморска база "Хоконсверн" – една от най-големите военноморски бази в Северна Европа.

Норвежкото телеграфно бюро съобщи, че дрон е бил забелязан и близо до летището в град Фьорде, северно от Берген. То също е било временно затворено.

От полицията заявиха, че не са открити заподозрени. Най-малко седем руски граждани бяха задържани през последните седмици за управляване на дронове или снимане на деликатни обекти в Норвегия.

Според законодателството на Норвегия е забранено летателни апарати, управлявани от руски компании или граждани, да кацат, излитат или летят над територията на страната. Норвегия не е член на Европейския съюз, но приема подобни наказателни мерки като него заради нахлуването на Русия в Украйна.

"Не е приемливо чуждо разузнаване да пуска дронове над норвежки летища. На руснаци не е разрешено да пускат дронове в Норвегия", каза министър-председателят Юнас Гар Стьоре, цитиран от Норвежката радиотелевизионна компания. "Не искаме никой да пуска такава авиационна техника над важни съоръжения в Норвегия", добави премиерът.

През последните седмици бяха съобщени множество случаи на забелязване на дронове близо до норвежки крайбрежни петролни и газови платформи и инфраструктурни обекти.