Пепел и дим изригват от мексиканския вулкан Попокатепетъл. Това е един от най-активните вулкани в страната. Наскоро той се активира и започна на бълва водна пара, съобщава агенция Ройтерс.

Националната агенция за гражданска защита съобщи чрез своя акаунт в Туитър, че в четвъртък (25 май) са били регистрирани леки трусове с ниски амплитуди, които обаче са дали допълнителна сила на вулканичните изригвания.

Попокатепетъл изхвърля непрекъснато пара и газ с ниско съдържание на огнена пепел. Височината на стълба от пепел и дим достига височина между 400 и 600 метра, като се разнася в посока юг-югоизток.

Жителите на близките градове Сантяго Ксалицинта и Сан Николас де лос Ранчос в щата Пуебла са нащрек за изхвърлянето и на лава. Засега обаче те се оплакват единствено от разнасящата се пепел, която се налага да почистват ежедневно от автомобилите си.

„Хората се страхуват, но властите ни казаха да останем спокойни и да сме нащрек“, обяснява Рене Лопес Ксолетл, жител на Сан Николас де лос Ранчос.

По-рано тази седмица няколко града затвориха училищата си заради вулканичната дейност. Международното летище Бенито Хуарес в Мексико спря работа за повече от пет часа в събота (20 май). Няколко полета дори бяха отменени.

Попокатепетъл, което в превод от ацтекски език означава „Димящият хълм“, е един от най-отблизо наблюдаваните вулкани в света. Издига се само на около 72 км югоизточно от Мексико Сити, където живеят около 22 млн. души.