Какво е да започнеш живота си от нулата за трети път заради войната - разказва Бесте Сабри.

Тя е педиатър, алерголог и доктор на науките или просто д-р Мая, както я наричат в Украйна. Мая Руселевич е сред най-известните алерголози в страната си, има клиника за лечение недалеч от Киев. Поне преди войната.

В началото на военните действия е в чужбина, а дъщеря ѝ в Ирпин.

„Не можех да се върна. Започнах да плача, защото семейството ми остана там. Приятелите ми и пациентите ми се обадиха през нощта, че Русия е започнала войната и че се опитват да отидат на по-безопасни места. Помолих да доведат дъщеря ми“, разказа тя.

Взема малката Янина от границата и заедно прекарват няколко дни в Унгария.

„Видях хеликоптери и чух много шум. Мама плачеше, а аз бях толкова щастлива да я видя“, разказа дъщеря ѝ.

Оттам отиват в Кипър и животът на Мая започва отново, за трети път. През 2010 г. заради напрежение между проруски и прозападни настроения в Луганск се мести в Севастопол, а след анексирането на Крим отива в Ирпин.

„Отворих първата си клиника в Севастопол. След 2014 г. всичко, което имах в Луганск, беше разрушено. Не можех да остана и в Крим. Оставих всичко там и се преместих, за да дам по-хубав живот на дъщеря си“, добави Мая.

Заради войната в Украйна Мая губи отново и дома, и работата си. Сега помага на пациентите чрез онлайн консултации от Кипър.

„Все още не мога да намеря сили да започна от нулата. Много е трудно. Искам дъщеря ми да живее в демократична държава, затова имаме нужда от мир“, добави тя.

А когато може да си позволи кола, на нея ще пише „Аз съм от Украйна“, като знак, че винаги може да започне отначало.