Има ли лек за рака? Един учен посвещава живота си, за да го открие. И сега ваксината му минава във фаза 3 на клинични изпитания. Той разработва ново лечение на коварната болест, включващо ваксина. То се основава на това да се използва силата на имунната система на човека, вместо да я елиминира.

Ваксината се изучава от десетилетия, а всяка инжекция е напълно персонализирана за всеки пациент. Използват се туморните клетки на човека, за да идентифицира определени части, които след това се вкарват обратно в тялото с помощта на ваксината по начин, който може да стимулира имунната система да придобие способността да открива тези ракови клетки като инфекция и да се бори със самия рак чрез имунитета.

Д-р Томас Вагнер, основател на биотехнологичната компания Orbis Health Solutions и изследовател на рака, е превърнал в мисия на живота си  именно това - да намери начин за лечение на рака без ужасяващите странични ефекти, които при някои хора могат да станат по-лоши от самия рак или дори да доведат до по-ранна смърт.

“Трагедията на рака не е само този човек, диагнозата, но и страхът от терапията”, казва Вагнер пред ABC News.

Много от традиционните методи за лечение на рак, като например химиотерапията, действат, като убиват раковите клетки, но също така убиват и нераковите. Това може да доведе до редица странични ефекти, включително косопад, гадене, повръщане, или да срине имунната система на човека, което го излага на риск от животозастрашаващи инфекции, казва Вагнер.

След като видял как пациенти с рак страдат от изтощителни странични ефекти от лечението, Вагнер започнал мисията си да разработи лечение за рак, което да използва силата на имунната система на човека, вместо да я елиминира

„Хората ми задаваха въпроса: „Кога ще има лек за рака?“ А аз се занимавам с това от 60 години и никога не можех да отговоря на този въпрос. До неотдавна, до последните три, четири или пет години“, каза Вагнер.

Той вярва, че този вид лечение на рака може да бъде ключът към намирането на дългоочакваното лекарство за рака, ако се съчетае с ранно диагностициране.

Какво се знае за тази ваксина срещу рак?

Ваксината за рак TLPO на Вагнер е тествана при стотици пациенти с напреднали форми на меланом в клинични изпитвания фаза 2.

Последните данни, представени на научна конференция, показват, че почти 95 % от хората, на които е била прилагана само ваксината, са били все още живи три години след началото на лечението, а 64 % са били в ремисия. Безболезнената преживяемост при хората със заболяване в четвърти стадий е около 68 % в групата само с ваксина и нула в групата с плацебо.

Най-често срещаните странични ефекти са били зачервяване или болка на мястото на инжектиране, треска и умора - подобно на други ваксини, които стимулират имунен отговор.

Д-р Върнън Сондак, кожен онколог в Moffit Cancer Center, който не е участвал в клиничното изпитване, но е работил с ваксини от туморен лизат през цялата си кариера, казва пред ABC News, че тези резултати са обещаващи. Той посочва, че клиничните изпитвания от фаза 2 не са окончателни.

По-голямо клинично изпитване от фаза 3 ще трябва окончателно да потвърди дали тази ваксина срещу рак наистина ще промени правилата на играта в тази област.

„Неведнъж сме виждали обещаващи данни от Фаза 2, които не се оказаха толкова обещаващи във Фаза 3“, предупреждава Сондак.

Въз основа на тези данни и други проучвания Агенцията по храните и лекарствата даде зелена светлина на ваксината на Вагнер за започване на фаза 3 на клинично изпитване. То ще бъде тригодишно и ще има за цел да включи 500 души, като се планира да започне тази година, заяви Райли Полк, президент на Orbis Health Solutions.

100 млн. долара са нужни за изпитанията във фаза 3

Той заяви, че лично се е повлиял от успеха на тази ваксина, след като баща му е преминал през множество операции на белия дроб заради рак преди повече от десет години, но не е имал други възможности за лечение. Баща му избрал да опита ваксината на Вагнер срещу рак и живял още 10 години, преди да умре от нещо, което не е свързано с рака.

„Можете да ми кажете много неща, но не можете да ми кажете, че ваксината не действа“, каза Полк.

Той добави, че планираното клинично изпитване във фаза 3 е проект на стойност 100 млн. долара. За по-малките частни компании осигуряването на такова ниво на финансови ресурси е предизвикателство, което според Полк ограничава възможността им да финансират повече клинични изпитвания, които биха могли да разширят потенциалните индикации за ваксината срещу рак на Вагнер.

За да заобиколят част от това предизвикателство и да предоставят това лечение на повече хора, Вагнер и екипът му започнаха вид клинично изпитване, одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, което позволява същата ваксина, показала успех в клиничните изпитвания на меланома, да бъде тествана при всеки със солиден тумор, който отговаря на определени критерии за включване.

Хората, които участват в това изпитване, трябва да имат ниско или минимално туморно натоварване, така че повечето от тях вече ще са получили някакъв вид лечение, преди да получат тази ваксина - каза Вагнер.

Жената, на която са давали месеци живот: След ваксината живее 20 г.

Първият човек, който е имунизиран в рамките на това проучване, беше Кейти Кинг, родена в Ашвил, Северна Каролина, която преди 6 години беше диагностицирана с рак на яйчниците. Кинг казва, че се е чувствала отлично след първия кръг на лечението, като е имала само известно зачервяване на мястото на инжектиране, но не е имала други странични ефекти.

За Кинг, която заедно със съпруга си се занимава със земеделие, липсата на странични ефекти, е от съществено значение за живота ѝ, тъй като не оказва никакво влияние върху ежедневието ѝ.

„С тази ваксина не е имало никакви трудни дни“, казва Кинг, което не е било така, когато преди това се е подлагала на нискодозова химиотерапия.

И други са били ваксинирани. Един от тези пациенти е жена на име Мери Карол Абъркромби, която според Вагнер е един от най-дълго оцелелите хора, диагностицирани преди това с меланом в четвърти стадий.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ABC News (@abcnews)

Точно преди Коледа през 2001 г. Абъркромби разказва пред WLOS, че е завършила едногодишно лечение на рак с „ужасяващи“ странични ефекти, но след като лечението е спряло, ракът ѝ е напреднал. Абъркромби обяснява, че лекарите ѝ казали, че ѝ остават само още няколко месеца живот и „просто да се наслади на Коледа“.

Хирургичният онколог на Абъркромби по това време работи с Вагнър върху ваксина срещу рак.

Така тя е записана и от тогава са минали повече от 20 години, а Абъркромби казва, че меланомът ѝ никога не се е появил отново. Тя не само е видяла как синът ѝ се жени, но и как растат четиримата ѝ внуци.

Кога ще стане достъпна за всички?

Преди тази ваксина да стане по-широко достъпна за лечение на хора с меланом, тя трябва да покаже успех в продължение на години в клинично изпитване от фаза 3 и след това да получи окончателно одобрение от FDA. Преди да може да има още по-широко приложение, тя ще трябва да покаже успех в изпитването при по-широк кръг от хора с различен вид рак, след което да премине към по-специфични клинични изпитвания за други показания, което ще отнеме години и милиони долари.