Експериментална ваксина срещу рак на гърдата безопасно генерира силен имунен отговор към ключов туморен протеин, установиха изследователи от медицинското училище на университета на Вашингтон в Сиатъл.

Резултатите от проучването им са публикувани в специализираното издание на Американската медицинска асоциация JAMA Oncology. Те сочат, че ваксината вероятно може да се прилага за лечение на различни видове рак на гърдата, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“, цитирано от БТА.

„Тъй като това не е рандомизирано клинично изследване, резултатите трябва да се приемат като предварителни, но са достатъчно обещаващи и ваксината ще бъде оценена в по-мащабно, рандомизирано клинично изследване“, каза ръководителят на проучването д-р Мери Нора Дисис, преподавател по медицина в университета на Вашингтон и директор на Института за ваксина срещу рака.

Дисис и екипът й създават ДНК ваксина, която за разлика от ваксините, съдържащи протеин или част от него, за да обучат имунната система да го разпознава, използват ДНК инструкции за протеина. След инжектиране на ваксината, тази ДНК се поема от клетките и те започват да произвеждат протеина, кодиран в инструкциите на ваксината. Така клетките „запознават“ имунната система с протеина и е по-вероятно този процес да стимулира силен, цитотоксичен имунен отговор.

В проучването са участвали 66 жени с метастазирал рак на гърдата. Всички те са преминали стандартен терапевтичен курс и или са постигнали пълна ремисия, или ракът е останал само в костите, откъдето се развива бавно. Участничките в експеримента са проследени за период до 13 години. 80 на сто от тях са живи, каза д-р Дисис. 

"Резултатите сочат, че ваксината е много безопасна", каза д-р Дисис. "Всъщност най-разпространените странични ефект, наблюдавани при пациентите, бяха като при ваксината срещу COVID-19 - зачервяване и подуване в мястото на инжектирани и понякога повишена температура и грипоподобни симптоми".

Ваксината успешно е стимулирала желания цитотоксичен имунен отговор, без да предизвика тежки странични усложнения.