Емисари на групировката "Ислямска държава" вече се появяват в Афганистан, в непосредствена близост до Централна Азия и границите на Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. "Комерсант", цитирано от ТАСС.

Лавров посочва, че са необходими мерки, за да се попречи на джихадистите да завземат нови територии. "В крайна сметка е необходимо да се ликвидира тяхното господство в значителни пространства в Ирак и Сирия, те вече са се появили в Либия", казва министърът.

"Има данни, че техни емисари са забелязани в северен Афганистан, т.е. съвсем близо до Централна Азия и, следователно" до границите на Русия. Това за мен е очевидно", отбелязва Лавров.

Руският външен министър обръща внимание на съобщенията за използване на оръжия за масово поразяване от джихадистите. "По многобройни свидетелства, разглеждани сега в съответните международни структури, те вече неколкократно са получили достъп до отровни вещества, които по последствията от използването им могат да се приравнят до химическо оръжие", отбелязва Лавров.