Лаура Кьовеши ще бъде новият главен прокурор на Евросъюза. Бившият ръководител на специализираната прокуратура на Румъния получи одобрение от всички институции на Европейския съюз.

Още преди седмица стана ясно, че Кьовеши ще заеме поста, като оставаше единствено официалното одобрение от Комисията и Съвета на Европейския съюз.

Назначението ще бъде обявено най-вероятно утре. Мандатът на главния прокурор е 7-годишен. Неговата основна задача ще бъде разследването на злоупотреби с европейския бюджет.

Кандидатурата на Кьовеши беше забавена по-рано през годината. Тогава румънката получи подкрепата на Европейския парламент, но срещна съпротива в лицето на някои европейски страни, включително и от Румъния. Букурещ взе решение да подкрепи френски кандидат.

Париж отстъпи през юли и даде зелена светлина за Кьовеши, която се нуждаеше от одобрението на страните и новоизбрания парламент.

Лаура Кьовеши утвърди позициите си в Румъния и други европейски столици. Нейният 5-годишен мандат като антикорупционен лидер беше забелязан и оценен от мнозина.

По нейното време бяха арестувани и осъдени министри и кметове в родината ѝ.