Няколко часа след като румънският кандидат за европейски главен прокурор – Лаура Кьовеши, се сдоби с обвинение, от Европейската комисия излязоха с позиция по случая. 

„От решаващо значение е всички кандидати, издигнати чрез независим подбор, да получат справедливо отношение в хода на този процес. Затова ние от Европейската комисия призоваваме румънското правителство и румънските власти да уважат принципа за лоялно сътрудничеството, залегнало в договора, по отношение на процедурата за подбор на главния прокурор на ЕС. Всички кандидати трябва да могат безпрепятствено да участват във всички етапи на процедурата за подбор”, каза в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Шинас. 

Лаура Кьовеши, която до миналата година ръководеше Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, е с повдигнато обвинение именно за взимане на подкуп. Наложена ѝ е мярка „съдебен контрол”.

Кьовеши има забрана да напуска страната и да говори пред медии. Въпреки това тя даде изявление пред журналисти.

„Не съм единствената подложена на този тормоз, има и други прокурори от системата, други прокурори от Румънската агенция за борба с корупцията, които са под дисциплинарно разследване. Това са съдии, които имаха смелостта да говорят за законови промени, които правят разследването на корупцията практически невъзможно. Всички видове решения се вземат с идеята да ни сплашат и да ни мълчат”, коментира Кьовеши.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!