В латвийска болница е инсталиран автомат, който издава бързи тестове за коронавирус, които се взимат на базата на слюнка. Те са латвийска разработка, за която съобщи "Спутник" в началото на декември.

Снимка: Reuters

Машината ще съхранява пробите, тъй като Латвия се бори също с недостиг на медици, а така, според държавата, може да се ограничи разпространението на вируса, информира Ройтерс.

"Проблемът с недостига на медицински персонал само ще се увеличава. Всяко от тези устройства премахва необходимостта от двама до четири, ако не и пет, медицински работници да администрират тестовете. Освен това премахва риска от инфекция", каза един от участниците в разработването на машините Дидиз Гаварс.

Снимка: Reuters

Един човек ще събира тестовете веднъж на ден, а резултатите ще са готови до 24 часа. Иначе тестовете показват наличие или не на инфекцията за 15-30 минути, а според създателите те са 90% достоверни.

Трябва само да се даде слюнка, която се взима с помощта на пръчица и се оставя в колбичка, която се затваря и се пуска обратно в машината.

Автоматът в клиничната университетска болница "Паулс Страдинс" в Рига е първият от 100 планирани в рамките на разпространението в цялата страна.

Уточнява се, че за пациенти с пневмония не се използваме тестовете за слюнка. Те са само за по-бързо идентифициране на тези, които могат да заразят другите.