Международният валутен фонд няма намерение да смекчава условията за помощта, предоставена на Гърция за преодоляване на кризата. Това заяви управляващият директор на организацията Кристин Лагард в интервю, публикувано днес в британския в. "Гардиън".

Гръцкият народ "трябва да помогне сам на себе си, редовно да изплаща дълговете си", посочва Лагард. Гръцките родители трябва да поемат отговорност, ако децата им бъдат засегнати от мерките за намаляване на държавните разходи. "Родителите трябва да плащат данъците си", подчерта шефката на МВФ.

На въпрос за сложната икономическа ситуация в Гърция и проблемите на населението Лагард каза, че е "много по-обезпокоена за съдбата на малките деца в селско училище в Нигер, които учат по два часа дневно заради отсъствието на елементарни условия и силно искат да получат образование". "Мисля за тях през цялото време, защото те повече от Гърция се нуждаят от помощ", подчерта Лагард.

Управляващият директор на МВФ отбеляза също така, че слуховете за остри разногласия между Франция и Германия за пътищата за разрешаване на дълговата криза в Европа са "силно преувеличени".