Директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че еврозоната трябва приоритетно да продължи да изчиства финансовия сектор като затваря банки.

"Приоритетът трябва да бъде продължаването на изчистването на банковата система чрез рекапитализиране, преструктуриране и, ако е необходимо, затваряне на някои банки", каза тя на конференция в Ню Йорк.

За да се възползва от международен спасителен план, Кипър трябваше неотдавна да се съгласи на драстично съкращаване на финансовия си сектор чрез поставянето в състояние на фалит на Лаики банк, втората по големина в страната.

Според Лагард няколко банки от периферията на еврозоната "едва започват да се възстановяват" и продължават да страдат от липса на капитали, орязани значително от лошите кредити. "Дори извън периферията броят на банките трябва да бъде намален", а икономическият им модел – подобрен, допълни Лагард.

Няколко дни преди публикуването на новите прогнози на МВФ за икономиката, тя заяви, че не очаква растежът на световната икономика да бъде много по-висок тази година, отколкото през 2012 г.

"САЩ през 2008 г., Кипър днес - виждаме какво става, когато банковият сектор предпочита незабавната печалба пред дългосрочните ползи, подхранвайки система, която в крайна сметка дестабилизира икономиката", посочи Лагард.

Шефът на МВФ отново призова за реформа на световния финансов сектор чрез създаването на по-интензивен контрол и чрез разрешаването на проблема със "свръхраздутите банки", които са прекалено големи, за да обявят фалит.