Бившият главен прокурор на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши е призована да се яви на разпит като заподозряна в Секцията за разследване на престъпленията в съдебната система точно в деня, в който би трябвало да замине за Брюксел, за да участва в процедурата по избор на главен прокурор на новата Европейска прокуратура. 

Според румънските медии Кьовеши ще бъде разпитана по дело, касаещо връщането от Индонезия в Румъния на Николае Попа - финансов директор на Националния инвестиционен фонд, който през 2000 г. ощети 300 000 вложители.

Пред радио Европа Еф Ем Кьовеши заяви обаче, че ще пътува до Брюксел и няма да се откаже от кандидатурата за европейски главен прокурор.

45-годишната Кьовеши ръководеше НДБК от 2013 г. до 2018 г. Тя бе грубо отстранена това лято под натиска на лявото правителство. По време на нейното ръководство на НДБК стотици лица на изборни длъжности бяха съдебно преследвани и осъдени за корупция. Кьовеши, която се ползва с голяма популярност сред румънците, е от повече от една година мишена на социалдемократическото мнозинство, което я обвинява в злоупотреба с власт и че е действала заедно с останалата част на съдебната система и тайните служби като "паралелна държава".

Кьовеши коментира получаването на призовката като "опит за спирането й в процедурата" по избор на европейски главен прокурор. Тя каза, че има шансове за поста и е кандидатът, класиран на първо място.
Кьовеши заяви, че за 24 години дейност никога не е била разследвана дисциплинарно или наказателно, и не е имала проблеми. Тя призна обаче, че разследването в Румъния ще създаде проблеми с доверието към нея и ще се отрази на кандидатурата й за Европейската прокуратура.

Николае Попа бе финансов директор на рухналия през 2000 г. Национален инвестиционен фонд. Това бе един от най-големите финансови скандали в посткомунистическа Румъния. Попа бе осъден задочно на 15 години затвор през 2006 г. Той избяга от Румъния и бе заловен в Индонезия през 2009 г. Осъденият финансист бе върнат в страната през 2011 г., а междувременно присъдата му бе намалена до 10 години и четири месеца затвор. През септември 2017 г. той бе освободен условно, припомня "Адевърул", цитиран от БТА.