Обещанието за големи суми пари от Европейския съюз в помощ на държави, засегнати от коронавируса, и недостатъчният надзор върху фондовете вероятно ще доведат до скок в измамите и корупцията, предупреждава главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши в интервю за Ройтерс, предаде БТА.

Докато подробностите от финансовите пакети на ЕС все още се прецизират, се очаква през следващите седмици лидерите да договорят сума от до 2 трилиона евро, като фондовете ще се прехвърлят през бюджета на общността.

Високопоставените представители на ЕС все още не са се споразумели дали изплащането ще става под формата на заеми или на грантове, какво трябва да направят регионите, за да отговорят на изискванията и как ще се проследява използването на фондовете. Получателите обаче настояват за по-голяма гъвкавост, за да се гарантира, че плащанията ще се осъществяват бързо.

За Кьовеши, ръководителката на новосъздадената служба на европейски главен прокурор, това е рецепта за непреднамерени последици: голямо покачване на измамите и корупцията.

"Ако има повече фондове и ако е налице по-голяма гъвкавост в използването им, тогава аз наистина предчувствам, че ще имаме повече работа", отбеляза Кьовеши.

Не се планира Службата на европейския главен прокурор да започне да работи на пълни обороти преди края на тази година. Кьовеши все още сформира екипа си от прокурори и устройва централата на службата в Люксембург.

Този орган има вече има юрисдикция и ще оглави борбата срещу мащабната трансгранична престъпност, свързана с бюджета на ЕС, включително измами с ДДС, за които се смята, че костват на държавите членки над 64 милиарда евро годишно.

Според 46-годишната Кьовеши, вече има признаци, че реакцията на COVID-19 подтиква към по-непрозрачни практики, включително печеленето на договори за поръчки без обявяване на конкурс или използване на фалшиви документи за закупуване на медицинско оборудване или лекарства на раздути цени.

Организираните престъпни групи са особено силни в това да предусещат и да използват всяка възможност в промишлен мащаб, каза Кьовеши, загрижена за това как престъпниците ще се възползват от епидемията от коронавируса.