Президентът на Беларус Александър Лукашенко отхвърли идеята за нови избори, въпреки че в страната от една седмица текат протести срещу преизбирането му на власт, а опозицията и международната общност призова за нов вот. 

65-годишният държавен беше преизбран на поста за шести път на 9 август, официалната статистика показа, че той е победител, но според критици резултатите са били фалшифицирани. Лукашенко категорично отхвърли възможността за подмяна на вота на 80% от гласувалите.

Днес в реч пред негови привърженици в Минск той призова да се защити независимостта на Беларус. „Драги приятели, повиках ви тук не за да ме защитавате, а защото за пръв път от четвърт век можете да защитите своята страна и нейната независимост", каза Лукашенко, цитиран от БТА.

Според него има опит в Беларус да бъде наложено „правителство от чужбина“. Междувременно днес Русия обяви, че е готова да изпрати и военна помощ на Минск, за да се справи с протестите срещу Лукашенко.

Руският държавен глава Владимир Путин и беларуският му колега са се чували по телефона два пъти от вчера насам. Според Лукашенко, срещу страната му се готви преврат от външни сили, без да назовава кои.

Лукашенко твърди, че танкове и самолети на НАТО са разположени на 15 минути от беларуската граница. От Алианса отрекоха обвиненията. В центъра на Минск беше организирана демонстрация в подкрепа на президента, който обеща реформи, ако народът ги поиска.