Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон достигна най-високото си равнище за последните 2 години. Това сочи проучване на социлогическата агенция „Харис Ентерактив“, оповестено вчера и цитирано от БТА.

Доверието във френския държавен глава се срина след протестите на „жълтите жилетки“ и стачката за пенсионната реформа в държавата. Социолозите обясняват по-високото доверие на французите в Макрон мерките, които въведе за справяне с кризата.

 

Според проучването, 51% от французите са изразили доверие в президента, а това е 13 на сто увеличение, спрямо предишния месец и е най-високият му рейтинг от януари 2018 г.

Допитването беше направено, след като в началото на тази седмица Макрон обяви в телевизионно обръщение строги ограничения върху движението на хората, за да се забави разпространението на заразата. То беше наблюдавано от 35 млн. души.

Френските власти вече затвориха ресторанти и барове, училища и ски курорти, но Макрон каза, че са необходими още по-строги ограничения, безпрецедентни в мирно време.