Правителството на Италия се озова в криза, след като двама министри в него от партията на бившия премиер Матео Ренци "Италия Вива" подадоха оставка, предадоха световните агенции.

Снимка: БГНЕС / EPA

Лидерът на партията Ренци обяви на пресконференция в Рим новината за оставките на Тереза Беланова и на Елена Бонети, отговарящи съответно за земеделието и за семейните въпроси.

Оставките бяха очаквани. Ренци от известно време заплашваше да изтегли министрите си от кабинета.

Снимка: БГНЕС / EPA

Той възразяваше на плановете на премиера Джузепе Конте как и за какво да бъдат похарчени над 200-те милиарда евро, обещани на Италия от ЕС в рамките на фонда за възстановяване на икономиката, засегната от коронавирусната пандемия.

За да получи тези средства, италианското правителство трябваше да приеме национален план, което стана вчера вечерта. Двете министърки на Ренци гласуваха с въздържал се време на този правителствен вот.

Решението на Ренци да изтегли партията си от кабинета, вкарва Италия в политически хаос в момент, в който тя се бори за справяне с последиците от пандемията.

Междувременно стана ясно, че италианските власти предлагат извънредната ситуация, обявена до 31 януари заради коронавирусната пандемия, да бъде продължена до 30 април. 

Новите мерки, които ще влязат в сила на 16 януари, предвиждат да се запази забраната за придвижване между италианските области дори със средно и ниско ниво на епидемиологичен риск.