Норвежки и тайвански танкер са били атакувани в ранните часове на деня в района на Оманския залив между ОАЕ и Иран, предава Франс прес. Появиха се първи кадри на двата кораба, нападнати в района на Близкия изток. От тях е видно, че на плавателните съдове са нанесени сериозни щети. Екипажите им бяха евакуирани. 

Все още не е ясно кой стои зад атаката. Но държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео обвини Иран, без обаче да подкрепи думите си с доказателства. Инцидентът стана в Оманско море, намиращо се близо до Ормузкия проток.

Снимка: Ройтерс

Районът е от огромно стратегическо значение, тъй като през него преминават около една трета от световните доставки на природен газ и 20 процента от тези на петрол.

Очаквано, извършените нападения веднага се отразиха на световните пазари. Цените на петрола скочиха с над 4 процента и половина.

Никой не ранен при извършените атаки. Общо 44 души, намиращи се на борда на двата танкера, са били евакуирани с помощта на иранските власти. Международната общност единодушно осъди нападенията и призова за щателно разследване.

„Категорично осъждам всяка атака срещу цивилни кораби. Фактите трябва да бъдат изяснени, трябва да е ясно кой е отговорен за случилото се. Светът не може да си позволи голяма конфронтация в този район”, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

„Някои групи в района се опитват да запалят опасен пожар и трябва да бъдем внимателни”, обяви Ахмед Абул Гаит, генерален секретар на Арабската лига. 

„Това е последната от серия атаки, извършени от Иран и насочени срещу интересите на Америка и нашите съюзници”, категоричен е америанският държавен секретар Майк Помпео.

Иран отхвърля обвиненията на Съединените щати, че стои зад атаките. Те бяха извършени в момент на поредно обтягане на отношенията между двете страни. Преди около месец четири танкера бяха нападнати край бреговете на Обединените арабски емирства.