Кристалина Георгиева, която беше издигната наскоро за кандидат на българското правителство за генерален секретар на ООН, твърди, че е имало „елемент на изненада”, когато премиерът Бойко Борисов я помолил да влезе в надпреварата. Тя обяви това в интервю за Асошиейтед прес.

"Позамислих се малко, защото си дадох сметка, че процесът е толкова напреднал. Но после си помислих също: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс или не. За да разбера, трябва да се включа", уточни Георгиева.

Общото събрание на ООН ще изслуша днес новия български кандидат. Изслушването е насрочено за 18 часа българско време. Георгиева ще изложи визията си за бъдещето на ООН.

В интервюто пред АП тя посочва, че решаващи днес ще са нейните умения и решимост.

Като човек, който влиза в надпреварата на по-късен етап, тя признава, че е в неизгодно положение, защото има по-малко време да се представи. "Моята работа е да се представя възможно най-добре и да се надявам, че ще бъда оценена по заслуги, а не по продължителност на кампанията", подчерта Георгиева.

Тя припомни, че двама източноевропейски кандидати, които отпаднаха от надпреварата - бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич и външният министър на Черна гора Игор Лукшич, са я подкрепили заедно с правителствата на Унгария и Латвия.

Кристалина Георгиева каза, че ако стане генерален секретар на ООН, неин спешен приоритет ще бъде да работи на всички нива за уреждане на конфликта в Сирия.

Междувременно говорителят на Европейската комисия напомни, че Кристалина Георгиева е в неплатен отпуск като Еврокомисар, за да подготви кампанията си.

"Георгиева е част от екипа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По време на кампанията и ЕК, и Георгиева взимаме всички мерки, за да може комисията да запази своята независимост по отношение на нейната кампания. Просто не разбирам как комисията може да бъде обвинена, че взима участие в тази кампания, която изцяло не е свързана с нас", каза още говорителят на комисията.

В сряда членовете на Съвета ще гласуват с цветни бюлетини за претендентите за високия пост. Така ще стане ясно дали някоя от постоянните страни членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите.

Другата българка - Ирина Бокова не се отказа от участие в надпреварата.

За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа "за" от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас "против" от 5-те постоянни членки - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.