Беларуският президент Александър Лукашенко не е съгласувал с Русия изявлението си, че ще спре доставките на газ за ЕС през тръбопровода „Ямал-Европа“. Това съобщи на пресконференция този петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Лукашенко отправи заплаха за спиране на транзита на газ към Полша в отговор на евентуални санкции заради мигрантската криза на беларуско-полската граница.

Песков обяви, че Москва ще спази договорите за доставка за газ към Европа.

"Русия е била, е, и ще остане страна, която изпълнява всички задължения за снабдяване на европейските потребители с газ", заяви пред репортери говорителят на президента Владимир Путин.

"Надеждността на Русия като доставчик по настоящите и бъдещите договори не подлежи на съмнение", допълни Песков.

От друга страна Песков отбеляза, че Беларус е съюзник на Русия, но е суверенна държава и заплахата за спиране на газовия транзит е отправена от беларуския президент Лукашенко.

В продължение на месеци мигранти се опитват да преминат от Беларус в Полша, членка на ЕС, но кризата достигна ново ниво, когато тази седмица стотици бяха отблъснати от полските граничари.

Западните правителства обвиняват режима на Лукашенко, че ги е примамил в страната си и ги е изпратил да преминат в Полша като отмъщение за предишни санкции заради репресиите на Минск срещу опозицията след президентските избори миналата година.