Президентът на САЩ Джо Байдън има възможността да прекрати конфликта в Украйна, но до момента Вашингтон не се е възползвал от това, каза говорителят на руския президент – Дмитрий Песков, цитирн от ТАСС.

"Ключът към режима в Киев до голяма степен е в ръцете на Вашингтон", допълни той.

По думите му американското правителство може просто да даде съответните указания на Киев и всичко да приключи.

„Но ръководителят на Белия дом не иска да използва този ключ. Точно обратното, той избира да продължи с доставките на оръжия в Киев“, каза още Песков.

Москва често обвинява Вашингтон, че дава заповеди на Украйна и че продължава да снабдява Киев с оръжия. САЩ казват, че Русия е отприщила жестока война и би могла да я прекрати, като изтегли войските си, отбеляза Ройтерс.

Напрежението между двете страни достигна връхна точка през последната година. То нарасна допълнително заради решението на САЩ да предоставят на Украйна 31 танка „М1 Ейбрамс“ на стойност 400 милиона долара, уточнява БТА.

Русия заяви, че доставките на "Ейбрамс" ще бъдат прахосване на пари, тъй като „ще изгорят“, точно както други танкове в Украйна.

Кремъл заяви още, че отхвърля твърдението на САЩ, че частната военна компания „Вагнер“ е международна престъпна организация и заяви, че Вашингтон от години „демонизира организацията“ без никакви аргументи.