Британското кралско семейство иска компенсации в размер на 1,5 млн. евро заради публикуването на голи снимки на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън. Това стана ясно в първия ден от започналото дело срещу шестима представители на медии, обвинени в нарушаване на личното пространство, пише АФП.

Френското лайфстайл издание „Closer“ и регионалният вестник „La Provence“ през септември 2012 г. публикуваха снимки на съпругата на престолонаследника принц Уилям, която се пече на слънце без горнище по време на почивка в Южна Франция, предизвиквайки гняв във Великобритания. По-късно няколко британски издания дори отказаха предложението да купят снимките, въпреки фурора, който предизвикаха както във Франция, така и във Великобритания.

Снимка: Getty Images

Адвокатът на двете френски издания защити публикациите, тъй като те създават „позитивен образ на двойката“, като в същото време разкритикува „англосаксонската мотивация“ за исканото обезщетение.

Самото дело беше забавено с четири месеца, тъй като адвокатите на шестимата подсъдими се нуждаеха от повече време, за да подготвят своята защита. Решението на съда се очаква в началото на юли.

Снимките на Кейт Мидълтън са направени докато двойката e на почивка в шатото на виконт Дейвид Линли, син на принцеса Маргарет, сестра на кралица Елизабет Втора.

Снимка: Getty Images

Защитниците на кралската двойка заявиха, че снимките са особено притеснителни за семейството, тъй като връщат спомена за покойната майка на Уилям принцеса Даяна, която загива през 1997 г. в автомобилна катастрофа в Париж, преследвана от папараци.

Френските власти от своя страна застанаха на страната на кралското семейство, забранявайки по-нататъшното публикуване на снимките, преди да бъде дадено началото на разследване за това как точно са били заснети. Въпреки това те се появиха в някои други европейски издания в Италия, Швеция и Дания.